Milyen vércukorértékek esetén beszélünk gesztációs diabéteszről?

2015/08/06. - írta: DiabDoktor

A gesztációs diabétesz diagnosztikai kritériumai

148667.jpgJelenleg Magyarországon a terhesség második trimeszterében a 24-28. hét között minden várandósnál elvégzik az orális glükóz tolerancia tesztet (OGTT). Az ellenőrzés ennél természetesen lehet szigorúbb, elsősorban a fokozott kockázatú várandósok körében; ebben a csoportban akár mind a 3 trimeszterben is elvégezendő az OGTT, sőt azok normál eredménye ellenére is indokolt lehet az éhomi, illetve az étkezés utáni vércukorszint ellenőrzése. Későbbi cikkben fogok arról írni, hogy ki minősül fokozott kockázatú egyénnek gesztációs diabétesz mellitusz (GDM) vonatkozásában.

Hogyan történik az OGTT elvégzése?

  • a vizsgálat alkalmával 75 g glükóz kell 250-300 ml vízben feloldani, melyet 5 perc alatt kell elfogyasztani,
  • a vizsgálat reggel éhgyomorra történik, mely legalább 10 óra éhezést jelent,
  • a terhelést megelőző 3 napban korlátozás nélküli, de minimum 150 g szénhidrát bevitele szükséges,
  • a vizsgálat előtt szokványos fizikai aktivitást kell végezni; erre azért van szükség, mert a testmozgás csökkenti az inzulin-rezisztenciát, így az intenzív testmozgást követően a vércukorértékek csökkennek (fals negatív eredményt adhat az OGTT),
  • a vizsgálatot stressz mentes környezetben kell lebonyolítani, a dohányzás mellőzésével; a stressz normális szénhidrát-anyagcseréjű betegek esetén is emeli a vércukrot,
  • a terhelés eredményét befolyásoló tényezőket is figyelembe kell venni, pl. betegség, gyógyszerszedés.
  • a szénhidrát anyagcsere kiértékeléséhez a 0. (azaz az éhomi) és a 120 perces értékeket kell figyelembe venni.

 Az eredmények kiértékelése a jelenleg elfogadott ajánlás szerint: 

 - Normális glükóztolerancia: a 0. perces (éhomi) vércukor 5.5 mmol/l vagy az alatti érték, és a 120 perces OGTT 7.7 mmol/l vagy az alatti. (a kettő feltétel egyidejű fennállása szükséges!)

 - Gesztációs diabétesz mellitusz: a 0. perces (éhomi) vércukor 5.6 mmol/l vagy afölötti, és/vagy a 120. peres OGTT érték 7.8 mmol vagy afölötti (a GDM diagnózis kimondásához elég az egyik feltétel teljesülése is!).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://terhessegidiabetesz.blog.hu/api/trackback/id/tr697684352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása