Normális vércukorszint szabályozás

2015/07/29. - írta: DiabDoktor

Hogy van ez optimálisan?

"Az egészség a legnagyobb ajándék, az elégedettség a legnagyobb gazdagság, a hűség a legjobb kapcsolat.” (Buddha)

A szénhidrát anyagcsere illetve a vércupregnant-woman-at-doctor.jpgkorszint szabályozás központi hormonja az inzulin. Az inzulin egy peptid (aminosavakból álló) hormon, amely a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta sejtjeiben szintetizálódik és a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcsere szabályozásában vesz.

A táplálék formájában elfogyasztott szénhidrát emésztése és felszívódása a gyomor-bélrendszerben történik. Az emésztőenzimek a bevitt szénhidrátot végső soron egyszerű cukrokká bontják (monosachariddá). Ilyen monoszacharid a glükóz is. Minél több egyszerű szénhidrátot tartalmazott az elfogyasztott étel, az annál gyorsabban képes felszívódni, bekerülni a vérkeringésbe, azaz emelni a vércukrot.

Képzeljünk el egy kaput (bélfal), ahol egy biciklin egy ember (monoszacharidok, pl. a glükóz) akadály nélkül, azonnal át tud hajtani. Ám azok az emberek, akik 2-3-an ülnek (poliszacharidok) egy biciklin már kénytelenek megállni a kapu előtt, leszállni a bicikliről és úgy átsétálni, az ő átjutásuk már lassabb lesz.

A vérkeringésbe bejutott cukor értelemszerűen emeli a vércukorszintet, ami a hasnyálmirigy béta sejtjeiből inzulin hormon felszabadulását váltja ki; minél kifejezettebb a vércukorszint emelkedés a vérben, annál több inzulin szabadul fel a hasnyálmirigyből. A felszabaduló inzulin több mechanizmuson keresztül csökkenti a vércukorszintet, melyek közül a legfontosabbak:

  1. hatására a vázizom sejtek fala átjárható lesz a glükóz számára: valójában az inzulin egy úr, kinyitja a bejárati ajtót. A vérből a cukor betódul az izomsejtekbe, akik ebből nyernek energiát, a vérben pedig csökken a cukorszint.
  2. a máj is termel glükózt, ami az étkezések közötti szünetekben látja el cukorral, azaz energiával a sejtjeinket. Az inzulin leállítja a máj önálló cukortermelését, mely szintén a vércukorszint csökkenés irányába hat.
  3. amennyiben már a szervezet minden szövete „jóllakott” cukorral, ám a vérben még mindig magas a vércukor szint, akkor az inzulin hatására a zsírsejtek veszik fel a cukrot, ahol zsír formájában „nehezebb időkre” elraktározódik a felesleg.

A fenti mechanizmusoknak köszönhetően egészséges szervezetben az éhomi vércukorszint 3.9-6.0 mmol/l közötti tartományban mozog. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://terhessegidiabetesz.blog.hu/api/trackback/id/tr97663750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása