Mi a terhességi diabétesz?

2015/07/31. - írta: DiabDoktor

Diabétesz mellitus (cukorbetegség, cukorbaj): olyan anyagcsere betegség, melynek központjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, de a kórfolyamat érinti a zsír- és fehérje-anyagcserét is.

Terhességi cukorbetegségnekannoncer-sa-grossesse.png (gesztációs diabétesznek) nevezzük azt az állapotot, amikor a cukorbetegség a terhesség folyamán kerül először felismerésre. A várandós kismamának korábban nem volt diagnosztizált cukorbetegsége, arra a terhessége folyamán derül fény. A terhességi diabétesz –ahogy a többi diabétesz is- emelkedett vércukorértékekkel jár, ami hatással van a terhességre, az anya és a magzat egészségére is, ezekről részletesen egy későbbi cikkben írok.

Magyarországon a terhességek kb. 6-8%-ában fordul elő a cukorbetegség enyhébb vagy súlyosabb formája. A 6-8%-ba beletartoznak azok a nők is, akiknek már a terhesség előtt is volt diabétesze, ám ez a terhességig még nem került felismerésre. Ez az összes terhességi diabétesz mintegy 10%-át teszik ki.

Várom a kérdéseket, hisz tudjátok:

"Nem a válasz a félelmetes, hanem ha elfogynak a kérdések." -  Babylon 5 című film

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://terhessegidiabetesz.blog.hu/api/trackback/id/tr137666300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása